We maakten meer reizen dit jaar. Bas voor het hotel van Joost Klein in Malmö nadat Cornald Maas zijn ‘fuck the EBU’-interview had gegeven.

Bekijk video

Songfestival-update vanuit Malmö: 'Diskwalificatie Joost héél opmerkelijk'

NU.nl laat haar gezicht zien

Oude foto’s van jeugdige collega’s in voormalige NU.nl-rubrieken. Herin­neringen aan eenDuits NU.nl, de dagen­langelivestreamvanaf de Nij­mee­gse Vierdaagse en het nachtredac­teur­schap. Gesprekken over Pim Fortuyn als columnist, de eerste verkiezings­winst van Donald Trump en onze eigen coronaverslaggeving.

Ons 25-jarig bestaan was dit jaar onder­werp van gesprek op de redactie­vloer. We brachten deze anekdotes samen in een tijdlijn vol succesjes en blunders. Het resultaat staat hier.


Eén ding staat vast: we zijn geen anonie­me domeinnaam meer, waar berichtjes van ANP worden gekopieerd en geplakt, met een lichtgrijze, amper leesbare creditline onderaan.


De namen en gezichten van onze mensen brengen we trots in beeld. We zijn Tim en Afran, Priscilla en Edo, Emma en Jeroen. Laten zien wie je bent is belangrijk als je wil verbinden met een publiek van miljoe­nen Nederlanders, juist in een tijd waarin het onderscheid tussen echt en nep, mens en AI nog maar moeilijk te maken is.

Oorlogsgebied

Verslaggevers Matthijs le Loux en Bas Scharwachter maakten dit jaar onze eerste grote reis naar oorlogsgebied. Vele grote titels gingen ons natuurlijk al voor. En juist daarom pakken wij het net even anders aan. De reis van Matthijs en Bas werd mede bepaald door de lezerstips en -vragen die onze bezoekers instuurden. Omdat we NU.nl sámen maken.


In het dagelijks overleg dat we met onze verslaggevers in Oekraïne hadden, hoorde je vaak namen als ‘Fred’, ‘De Leeuw’ en ‘de kapelaan’ voorbijkomen. Dat zijn gebruikers­namen van NUjij’ers of contacten van NUjij’ers, dankzij wie we daar verhalen konden maken die anders onzichtbaar waren gebleven. 

NUjij: hoe houd je de discussie netjes?

Een kijkje achter de schermen bij NUjij laat zien hoe uitdagend online moderatie is. Met een miljoen reacties per maand balan­ceren we tussen open debat en het bewaken van fatsoen. Vooral bij gevoelige onderwerpen vraagt dat soms om creatie­ve oplossingen én stevige maatregelen. 

Begin 2024 vond ik mijzelf achter de moderatieknoppen van ons discussieplatform NUjij. Een snuffelstage bij mijn eigen collega’s. De redactie achter NUjij staat met bijna een miljoen reacties per maand voortdurend onder grote druk, dat moest ik een keer zelf ervaren


Ik voelde me door elke reactie overvallen. “Waar gaat dít nu weer over?”, hoorde ik mijzelf een paar keer zeggen. Ik merkte dat ik een paar reacties wilde beoordelen op basis van mijn eigen onderbuik­gevoel. “Met welke huisregel in de hand keur je die reactie dan af?”, reageerde ‘mijn stagebegeleider’ terecht.


“Ik heb Lindsay nog nooit zo in paniek gezien als toen ze op NUjij voor het eerst ging modereren”, zei een van de redacteuren die middag. Daar was geen woord van gelogen.

Het kloppend hart van NU.nl

NUjij is het kloppend hart van NU.nl. Op NUjij zitten onze fans. Individuen die duizenden – vaak hartstikke nette – reacties per maand of jaar achterlaten. Die van elkaar leren en van wie wij ook een hoop leren. Doordat ze ons wijzen op feitelijke onjuistheden en ons op journalistieke ideeën brengen waar we zelf niet op zouden komen, omdat dit andere mensen zijn dan wijzelf.

NUjij is het kloppend hart van NU.nl. Op NUjij zitten onze fans. Die van elkaar leren en van wie wij ook een hoop leren.

Van de hoofdredactie

‘Kans is groot dat de reacties dicht moeten onder dit blog.’

Toch moesten we deze zomer een rigoureuze maatregel nemen door de reactiemogelijkheid onder berichten over Israël en Hamas te sluiten. Een maatregel die eigenlijk niet bij onze visie past, we geloven er namelijk in dat we NU.nl samen met onze bezoekers maken. Een open discussie, ongeacht het onderwerp, hoort daar – volgens ons – gewoon bij.


Helaas konden we niet langer opboksen tegen moslimhaat, antise­mi­tisme en nepnieuws in de reacties over het Israëlisch-Palestijns conflict. We willen een constructieve discussie, iets wat we, samen met onze moderatierobot Maura, niet konden waarmaken.

Moderatierobot Maura neemt een groot deel van de binnenge­komen NUjij-reacties (bijna een miljoen per maand) voor haar rekening door die reacties goed of af te keuren. Maura leert op basis van onze keuzes welke reacties door de beugel kunnen. Een NUjij’er maakte boven-staande fan art van onze modera­tie­robot Maura.

Fatsoen

Maar we gaven ook niet op, de redactie kwam met een alternatief. Op drie momenten in de week zitten er nu extra redacteuren klaar om enkele uurtjes een losse discussie over dit onderwerp in goede banen te leiden.


Het laat zien dat we de handdoek niet snel in de ring gooien. Hoe gepolariseerd het onder­werp ook is, en hoeveel doods­bedrei­gingen we ook krijgen. 


Met enige regelmaat doen we een nadrukkelijk beroep op het fatsoen van mensen, zoals je kunt lezen in ons hoofdredactioneel blog over de rellen in Amsterdam na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv. Dan blijken het ook maar gewoon mensen.

Lindsay Mossink

Hoofdredacteur NU.nl

In de aanloop naar de Amerikaanse verkie­zing­en zag NU.nl-verslaggever Ludo van Uden de fentanyl-crisis van dichtbij. Een opvang­cen­trum in Kensington helpt de slachtoffers van deze verwoestende drugs. 

Bekijk video

In Amerika's 'Zombieland': 


'De omvang van deze crisis is enorm.'

Vloggend het belangrijkste nieuws verslaan

Inmiddels valt het op dat NU.nl-bezoe­kers onze verslag­gevers bij naam noemen. Dat schept natuurlijk een band. Dankzij die band stonden we met onze Formule 1-verslag­gevers in het theater.

­

Het zal mij niets verbazen als het Achterklap-team snel volgt. Roos de Ridder, Lara Zeven­berg en Michiel Vos maken sinds dit jaar een heel vrije podcast over bekende Nederlanders en buitenlandse sterren.


In onze missie om de bezoeker deel­genoot te maken van onze bericht­geving, zijn we dit jaar ook aan het vloggen geslagen, bijvoor­beeld tijdens het EK voetbal in Duitsland. 


Onze redactie maakt al jaren uitleg­video’s. Dit jaar maken we die video’s nadrukkelijk vanuit de ‘ik-persoon’. Zoals NU.nl-verslag­gever Ludo van Uden, die in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen naar het land afreisde om grote verkiezings­thema’s tastbaar te maken. In de Verenigde Staten zag hij de fentany­lcrisis van dichtbij. In zijn video richt Ludo zich tot de kijker, je ziet indring­end beeld, waarna een empathische, maar ook doeltreffende ‘tja’ uit Ludo’s mond volgt. Nu kijk je pas echt over zijn schouder mee.

Zo’n zelfde inkijkje biedt NU.nl’s TikTok-account, waar we een nieuwe impuls aan gaven. Met drie TikTok-sterren maken we alleen nog video’s waar jongeren daad­werkelijk een gevoel bij hebben.

Het jaar in cijfers

Hoe groot is ons dagelijks bereik? Hoeveel artikelen schrijven we per dag en welk rapportcijfer krijgt NU.nl van abonnees?

Bekijk alle cijfers van 2024